Introductie
English
Français
Turkish
Russian

De ramp van het Aral meer is nu wereldwijd gekend. Wat minder is, is dat nu hetzelfde gebeurd met andere opmerkelijke meren. Onder andere , zullen we over de Kaspische Zee, het Balkhach meer in Kazakstan, het Qinghai meer in China, de Ohrid en Prespa meren in het Balkan gebergte, vele meren in Turkije en het Mono meer in Californië praten.

Het essentiële doeleinde van de Eurasia Project is aan de bevolking te laten kennen deze bedreigingen die over het milieu van landen aangrenzende van Europa wegen. Het gekozen middel is de productie van TV uitzendingen van welke de samenvattingen beschikbaar op deze site zijn. Met het doel om de regeringen van de betreft landen te dringen willen we de Europese bevolking informeren om een oplossing aan deze milieu problemen zo vlug mogelijk te vinden.

Le désert fleuri
à Repetek
(Turkménistan)
MustaghAta vu des rives
de Kara Kul
au Tadjikistan

We zullen ons vooral op Centrale Eurazië concentreren, aan hun woestijnen en aan hun meren voor twee redenen : eerst omdat het nog niet te laat is om te reageren. In tegenstelling met andere meren voor welke het al te laat is, de meeste meren van Centraal Eurazië kunnen nog gered worden evenals de meeste van hun woestijnen. Vervolgens omdat deze niet gekende regio ons een culturele erfenis van een ongelofelijke waarde aanbiedt en dat deze de moeite waard is om gekend te worden door het publiek. Op voorwaarde enigszins dat de bezoekers en de bezoeken niet alleen de historische rijkdom maar ook dat merkwaardig ecosysteem te respecteren en te behouden.

De problemen dat Centrale Azië kent of dat ze mag kennen zijn heel taallozer dan wat we zullen bezweren. De oorlog schijnt de zwaarder van allen; hij treed streng op in veel landen dat we hebben bezoekt en hij bedreigt anderen. Zelf als de oorlog een zwaardere probleem dan hydrologie schijnt, dat is niet onze doel over hem te praten anders dan zoals waarschijnlijk gevolg van de milieu rampen dat we zullen u voorstellen. In werkelijkheid, de zwaarste problemen dat een streek mag kennen zijn die aan zijn milieu gebonden en de gebreken dat ze mogen ten gevolge hebben. De oorlog is altijd een meer of minder directe resultaat van de milieu problemen. Een gebrek in olie is niet meer dan ongeriefelijk maar een gebrek in drinkwater mag dodelijk zijn.

Het is moeilijk ontwetend van de economische en de financiële consequenties van de milieu ongevallen te blijven. Het onheil van de Aral Meer en zijn terugvallen heel verder dan de Karakalpakstan zijn de beste voorbeeld van dat. De investeringen in streken met hoge environmenteel risico zoals het Noord van de Kaspische Zee mogen de oorsprong van globale financiële rampen zijn. Daarentegen, zelfs als de landen van de Europese unie financieel zouden moeten deelnemen aan de werkzaamheden van aanpassingen of restauratie van het milieu van deze landen die onze buren zijn, moeten wij de positieve gevolgen van deze werkzaamheden voor onze ondernemingen niet verwaarlozen noch de werkgelegenheid die zij evengoed bij ons zullen scheppen als in de betrokken landen.

Chameau de Bactriane
sur une plage de Yssik Kul
au Kirghyzstan
Le Registan à Samarkand
   (Ouzbekistan)

Het zou onrechtvaardig zijn geweest slechts de bekende problemen te presenteren aan het Europese publiek in verband met de landen van Centrale Eurazië. Niet alleen om deze uitzendingen aantrekkelijk te maken maar vooral om reeds een positieve actie te ondernemen voor deze landen, wij hebben willen tonen dat zij veel mooier hebben om ons te tonen. Hun natuur is rijk en gevarieerd, hun culturele erfenis is uitzonderlijk, hun bevolking is gastvrij en hun keuken kan van een zeer goed niveau zijn. Wij zullen alles kunnen niet tonen; honderd dertig uitzendingen zouden niet voldoende zijn en wij hebben er slechts 13 er van. Wij hebben maar een deeltje van het doek onthuld. Dat degenen die meer willen zien zich onmiddellijk in Eurazië begeven. Dat zij van de zee of de berg, de geschiedenis of het paardrijden, de woestijn of het bos houden, zullen zij hun verplaatsing niet betreuren.

  Home